Πως λειτουργεί η ακοή

Πώς λειτουργεί η ακοή;

Υπάρχουν τρεις περιοχές στις οποίες χωρίζεται το αυτί: το έξω αυτί, το μέσο αυτί και το έσω αυτί. Καθεμία από αυτές τις περιοχές, λειτουργεί με τέτοιο τρόπο, ώστε τα ηχητικά κύματα που λαμβάνει το αυτί, να μπορούν να μετατραπούν σε ηλεκτρικούς παλμούς, τους οποίους ο εγκέφαλος έχει την ικανότητα να κατανοήσει.

Τα ηχητικά κύματα, συλλέγονται από το έξω αυτί και στην συνέχεια κατευθύνονται στο μέσο αυτί. Το μέσο αυτί με την σειρά του, ενισχύει τον ήχο προκειμένου να μεταδοθεί στο έσω αυτί. Τα ηχητικά κύματα που φτάνουν στο έσω αυτί μετατρέπονται εκεί σε ηλεκτρικούς παλμούς, οι οποίοι καταλήγουν στον εγκέφαλο μέσω του ακουστικού νεύρου.

akoustika.varikoias.gr

Πιο συγκεκριμένα:

  1. Οι ήχοι συλλέγονται από το πτερύγιο του αυτιού και οδηγούνται στον ακουστικό πόρο.
  2. Μέσω του ακουστικού πόρου τα ηχητικά κύματα οδηγούνται στο τύμπανο (τυμπανική μεμβράνη).
  3. Λόγω των ηχητικών κυμάτων προκαλούνται δονήσεις στο τύμπανο.
  4. Οι δονήσεις αυτές ανιχνεύονται από τα τρία οστάρια που υπάρχουν στο μέσο αυτί, την σφύρα, τον άκμονα και τον αναβολέα, και στην συνέχεια μεταφέρονται στον κοχλία.
  5. Οι δονήσεις που φτάνουν στον κοχλία, μέσω του οβάλ παραθύρου, ενεργοποιούν το υγρό που βρίσκεται εκεί. Από την ενεργοποίηση αυτή, ειδικά νευρικά κύτταρα μετατρέπουν τα ηχητικά κύματα σε ηλεκτρικούς παλμούς.
  6. Οι ηλεκτρικοί παλμοί μεταδίδονται στον εγκέφαλο μέσω του ακουστικού νεύρου όπου μεταφράζονται σε ήχους.

Τύποι απώλειας ακοής

ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΕΣΑΣ

Επικοινωνήστε Μαζί Μας Τώρα