Οφέλη από την αντιμετώπιση της απώλειας ακοής

akoustika.varikoias.gr

Οφέλη από την αντιμετώπιση της απώλειας ακοής

Γνωρίζατε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι περιμένουν κατά μέσο όρο επτά χρόνια από την στιγμή που παρατήρησαν αλλαγές στον τρόπο που ακούνε έως ότου να αναζητήσουν κάποια βοήθεια;

Αυτή η εκτίμηση, από την Αμερικανική Ένωση Απώλειας Ακοής (Hearing Loss Association of America), δείχνει την αναβλητικότητα που πολλοί άνθρωποι έχουν καθώς και τις προσαρμογές που κάνουν προκειμένου να αντιμετωπίσουν την ζωή με απώλεια ακοής. Ωστόσο, το πρόβλημα είναι ότι η απώλεια ακοής εκτείνεται σε διάφορους τομείς της ζωής. Η απώλεια της ακουστικής ικανότητας δεν περιορίζεται στο ότι κάποιος δεν μπορεί μόνο να ακούσει συγκεκριμένους ήχους ή το δυνάμωμα της έντασης της τηλεόρασης.

Υπάρχουν πολλά οφέλη σχετιζόμενα με την ακουστική ενίσχυση της βαρηκοΐας. Τα κυριότερα πέντε οφέλη είναι:

Νοητικά Οφέλη

Ενώ μπορεί να φαίνεται ότι η ακοή επηρεάζει μόνο τα αυτιά μας, η πραγματικότητα είναι ότι η απώλεια ακοής επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις νοητικές μας ικανότητες. Τα αυτιά μας αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της ακουστικής επεξεργασίας, παρόλα αυτά η πραγματική εμπειρία της ακοής – δηλαδή η επεξεργασία και αναγνώριση των ήχων στο περιβάλλον μας – συμβαίνει στον εγκέφαλο.

Όταν δεν ακούμε τόσο καθαρά, ο εγκέφαλος μας χρειάζεται να δουλέψει πιο σκληρά για να επεξεργαστεί τα ηχητικά δεδομένα από το περιβάλλον μας. Επιπλέον, εάν δεν αντιμετωπίσουμε την απώλεια ακοής για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε χρειάζεται να δουλέψει ακόμη πιο σκληρά για να “ακούσει” όταν αποφασίσουμε να κάνουμε κάτι για αυτό όπως πχ η εφαρμογή ακουστικών βαρηκοΐας.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins βρήκαν ότι η αμέλεια αντιμετώπισης της απώλειας ακοής μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας. Εκτός αυτού, η απώλεια ακοής μπορεί να επηρεάσει την μνήμη και την διάθεση μας.

Τα καλά νέα: έχει βρεθεί ότι η αντιμετώπιση της απώλειας ακοής έχει σημαντικά οφέλη στις νοητικές μας ικανότητες. Μελέτες από διάφορες διεθνείς πηγές – από την  Ιαπωνία μέχρι τις ΗΠΑ – έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν την απώλεια ακοής τους με ακουστικά βαρηκοΐας τα πηγαίνουν το ίδιο καλά σε γνωστικά τεστ όσο οι άνθρωποι με φυσιολογική ακοή.

Κοινωνικά Οφέλη

Ως κοινωνικά όντα, οι διαπροσωπικές μας σχέσεις είναι απαραίτητες για την ευτυχία και την υγεία μας. Από τα μέλη της οικογένειάς μας μέχρι τους φίλους μας, αλληλοεπιδράμε καθημερινά με ανθρώπους σε πολλά διαφορετικά επίπεδα. Τι συμβαίνει όταν η επικοινωνία γίνεται δύσκολη λόγω της απώλειας ακοής;

Η απώλεια ακοής επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο αναγνωρίζουμε την ομιλία και έτσι τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε με τους άλλους. Με την απώλεια ακοής, καθίσταται δύσκολο να διακρίνουμε τι λένε οι γύρω μας και να διακρίνουμε μεταξύ παρόμοιων ήχων. Επιπλέον η συμμετοχή σε ομαδικές συζητήσεις, σε θορυβώδη περιβάλλοντα, καθίσταται δυσχερής. Ως αποτέλεσμα, άτομα που δεν αντιμετωπίζουν την απώλεια ακοής τους, τείνουν σταδιακά να αποξενώνονται από τον κοινωνικό τους περίγυρο.

Τα καλά νέα: η αντιμετώπιση της απώλειας ακοής με ακουστικά βαρηκοΐας παρέχει πολύ καλή κατανόηση ομιλίας. Η αντιμετώπιση της βαρηκοΐας είναι μια δέσμευση για τους αγαπημένους σας καθώς και για τη δική σας υγεία και ευτυχία.

Επαγγελματικά οφέλη

Έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα που δεν αντιμετωπίζουν την βαρηκοΐα τους τείνουν να έχουν χαμηλότερο εισόδημα σε σχέση με ανθρώπους που έχουν ακοή μέσα στα φυσιολογικά όρια ή άτομα που κάνουν χρήση ακουστικών. Η ακοή αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο ανεξαρτήτως τι δουλειά κάνει κάποιος. Η μη αντιμετώπιση της απώλειας ακοής έχει βρεθεί ότι παρεμποδίζει την επικοινωνία, την μνήμη, την συγκέντρωση και την παραγωγικότητα.

Εάν πιστεύετε ότι έχετε απώλεια ακοής που σχετίζεται με την εργασίας σας, λόγω έκθεσης σε δυνατό θόρυβο, είναι σημαντικό να αναζητήσετε βοήθεια. Περίπου το 60% του Αμερικανικού εργατικού δυναμικού αντιμετωπίζει κάποιο βαθμό απώλειας ακοής. Επιπλέον η προστασία της ακοής είναι απαραίτητη εάν εργάζεστε σε θορυβώδες περιβάλλον.

Τα καλά νέα: οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν την βαρηκοΐα τους με ακουστικά έχουν τις ίδιες απολαβές με τους συναδέλφους τους που έχουν φυσιολογική ακοή. Η αντιμετώπιση της απώλειας ακοής αποτελεί μια επένδυση για την καριέρα σας – καθώς και για την ευημερία σας.

Προσωπικά οφέλη

Οι δυσκολίες στην επικοινωνία και η κοινωνική αποξένωση μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης κατάθλιψης και άγχους στα άτομα με απώλεια ακοής. Παράλληλα η κοινωνική απομόνωση και οι δυσκολίες νοητικής λειτουργίας, αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας.

Επίσης, η μη αντιμετώπιση της βαρηκοΐας αυξάνει τον κίνδυνο πτώσεων και ατυχημάτων. Εάν δεν μπορείτε να ακούσετε τον συναγερμό πυρκαγιάς ή την κόρνα των αυτοκινήτων, καθίσταται δύσκολη η διατήρηση της προσωπικής σας ασφάλειας και ανεξαρτησίας.

Τα καλά νέα: η αντιμετώπιση της βαρηκοΐας σαν κρατά συνδεδεμένους με τους περιβαλλοντικούς ήχους κάτι το οποίο σας βοηθά να κρατήσετε τον εαυτό σας ασφαλή.

Επισκεφτείτε τα Κέντρα Υποστήριξης Ακοής Θεοδώρου

Δεν χρειάζεται άλλο να ζείτε με την απώλεια ακοής σας. Επικοινωνήστε μαζί μας για να έχετε μια εξατομικευμένη εφαρμογή ακουστικών βαρηκοΐας σύμφωνα με το πρωτόκολλο του Βρετανικού Συλλόγου Ακοολογίας.

Πηγή: www.cowetahearing.com