Γιατί ακούμε;

Γιατί  ακούμε;

Μετά το τέλος το Β’ Παγκοσμίου πολέμου, στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο του Deshon, στην περιοχή Butler της Πενσυλβανίας, ο Dr Ramsdell για πρώτη φορά, εντοπίζει διαφορετικά επίπεδα ακοής.

Ο Dr Ramsdell, επικέντρωσε το ενδιαφέρον του σε νεαρής ηλικίας άτομα, τα οποία παρουσίαζαν μερική ή ολική απώλεια ακοής, η οποία είχε προκληθεί στο διάστημα που υπηρετούσαν. Πρωτοπόρος για την εποχή, ο Dr Ramsdell κατάφερε να διακρίνει τους τέσσερις βασικούς άξονες, βάσει των οποίων ο άνθρωπος χρησιμοποιεί την ακοή του. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην έννοια της «αίσθησης ενότητας με το ενεργό περιβάλλον», καθώς στα άτομα τα οποία εξετάστηκαν, παρατηρήθηκε η κοινή αντίληψη ότι ο κόσμος φάνταζε «νεκρός».

Ο Dr Ramsdell παρατήρησε ότι η ακοή μας είναι ιδιαίτερα σημαντική στην:

Κατανόηση της ομιλίας

– συμβολικό επίπεδο.
Ενημέρωση, εκπαίδευση και ψυχαγωγία.

Αναγνώριση προειδοποιητικών ήχων

– επίπεδο προειδοποίησης.
Ειδοποίηση και οδηγίες.

Διάκριση των ήχων που μας ευχαριστούν

– αισθητικό επίπεδο.
Άντληση ευχαρίστησης.

Αναγνώριση των διαφορετικών ήχων του περιβάλλοντός μας

– πρωτογενές επίπεδο.
Ακουστικό υπόβαθρο για την καθημερινή ζωή.

Τι σημαίνει αυτό σε πρακτικό επίπεδο;

Αισθητικό επίπεδο

Απολαμβάνετε τον καφέ σας σε μια καφετέρια, δίπλα σε ένα πάρκο γεμάτο με παιδιά που παίζουν. Οι φωνές και τα γέλια των παιδιών είναι είτε ευχάριστες είτε εκνευριστικές, ανάλογα με το επίπεδο ανοχής σας στον θόρυβο.

Πρωτογενές επίπεδο

Είναι γνωστό ότι όλοι έχουμε την ικανότητα να ακούμε διάφορους ήχους.

Συμβολικό επίπεδο

Είστε στο γραφείο σας και ακούτε από το ραδιόφωνο ότι στην περιοχή που βρίσκεστε βρέχει καταρρακτωδώς. Πλησιάζετε στο ανοιχτό παράθυρο που βρίσκεται στο τέλος του διαδρόμου και ο ήχος της βροχής ακούγεται όλο και πιο έντονα. Τα όσα ακούσατε από το δελτίο καιρού στο ραδιόφωνο και ο ήχος της βροχής από το ανοιχτό παράθυρο, οδηγούν στο ίδιο συμπέρασμα: βρέχει καταρρακτωδώς.

Επίπεδο προειδοποίησης

Οδηγείτε σε έναν δρόμο ταχείας κυκλοφορίας, όταν ξαφνικά ακούτε τον ήχο από την σειρήνα ενός πυροσβεστικού οχήματος, Αμέσως οδηγείτε το αυτοκίνητό σας στην άκρη του δρόμου ώστε να περάσει το πυροσβεστικό όχημα όσο γίνεται πιο γρήγορα. Το άκουσμα της σειρήνας του πυροσβεστικού, σας προειδοποίησε ότι το όχημα πλησιάζει ενώ παράλληλα σας οδήγησε στην απόφαση να κάνετε στην άκρη το αυτοκίνητό σας.

ακοη

Πώς Λειτουργεί Η Ακοή;

ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΕΣΑΣ

Επικοινωνήστε Μαζί Μας Τώρα